Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

divendres 3 de gener de 2020

CONTINUA LA DOBLE PRECARIETAT EN EL MERCAT LABORAL DE LES ILLES: ESTACIONALITAT I TEMPORALITAT

Davant la dinàmica econòmica balear basada en la estacionalitat i en contractacions temporals de curta o molt curta durada, CCOO exigeix la millora de la protecció de la classe treballadora tant en el terreny laboral com en el social i un canvi de model econòmic.

Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d"Ocupació, Migracions i Seguretat Social, el 2019 acaba amb un total de 61.121 aturats registrats a les Balears. Respecte al mes de novembre la desocupació baixa un -1,64% (-1022) i per comparació amb el desembre del 2018 l"augment se situa en el +2,08% amb un creixement de +1.243 aturats.

Per sectors, l"atur augmenta, en nombres absoluts, a Agricultura (+14), a Indústria (+70), a Construcció (+330), ; mentre que disminueix a Serveis (-1.373) i a Sense Ocupació Anterior
 (-63).

Pel que fa a les dades d"afiliació a la Seguretat Social, la mitjana mensual se situa ara en les 435.779 altes, una xifra que baixa per comparació al mes de novembre en un -3,61% (-16.326) tot i elevar-se en termes anuals en un +209% (+8.919), de manera que el nombre actual d’afiliacions supera el d’anys anteriors.

D’altra banda, es confirma que les millores dels darrers anys estan, un cop més, lligades a la precarietat. Segons les dades publicades avui, a les Illes s’han registrat en el darrer mes un total de 24.470 contractes dels quals tan sols un 15% són indefinits. A més, encara que en termes anuals la contractació indefinida es recupera de manera molt minsa (+86), la temporalitat continua sent la més dinàmica, protagonitzant el 85% de la contractació.

Per CCOO, les dades publicades avui pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, són característiques de la doble precarietat de l'economia balear en caracteritzar-se per l'estacionalitat i la contractació temporal.

Davant aquesta dinàmica estacional basada en períodes d'intensa demanda de mà d'obra i en contractacions temporals de curta o molt curta durada, CCOO exigeix la millora de la protecció de la classe treballadora tant en el terreny laboral com en el social.

Amb relació als drets laborals, des del sindicat estarem encara més vigilants en el compliment de la legislació vigent i dels acords als quals s'arribi a través del Diàleg social i, quant a la protecció social lluitarem per una millora de la protecció en situació de desocupació intermitent a la qual porta l'estacionalitat i la temporalitat.

També volem insistir en la necessitat d'una oferta formativa de Formació Professional al llarg de la vida per a tots els treballadors i treballadores, que permeti l'adaptació als diferents llocs de treball que s'hauran d'ocupar al llarg de la vida laboral a causa de les transformacions que ja s'estan produint.

Des de CCOO pensem que cal revertir aquesta tendència d'estacionalitat i temporalitat, a través de polítiques actives d'ocupació que afavoreixin la incorporació a un mercat laboral estable de la classe treballadora de les Illes i d’un canvi de model econòmic.
 

CONTINUA LA DOBLE PRECARIETAT EN EL MERCAT LABORAL DE LES ILLES: ESTACIONALITAT I TEMPORALITAT

divendres 3 de gener de 2020

Àrees temàtiques relacionades

Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular de Mallorca