Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

dimarts 5 de novembre de 2019

El model productiu ha tocat sostre pel que fa l'ocupació

Si a més de l'estacionalitat, unim la saturació del nostre model turístic, es fa urgent un canvi d'aquest model en el qual s'ampliï el turisme durant la temporada baixa.

José Luis García, Secretari General de CCOO Illes Balears

José Luis García, Secretari General de CCOO Illes Balears

Segons dades fetes públiques avui pel Ministeri d"Ocupació, Migracions  i Seguretat Social, al mes d’octubre del 2018 les Illes Balears comptaven amb un total de 50.586 aturats registrats. Respecte al mes de setembre la desocupació creix un +25’28% i en total hem tingut +10.209 aturats més.

Per comparació l'any 2017 l’atur puja 369 persones, el que es tradueix en un augment relatiu del 0,73%. Cal remarcar el fet que l’atur augmenti a tots els sectors (+ 133 a agricultura, + 180 a indústria, 10.067 a serveis i + 107 SOA) a excepció de la construcció, on disminueix en -278 persones (-3’5%). 

La xifra que millor expressa la intensificació de l’estacionalitat és la relativa al nombre d’afiliacions a la Seguretat Social. Amb un total de 535.607 afiliacions, el descens mensual és de -39.182 (-6,82%). En tot cas, la intensificació de la destrucció mensual d’ocupació comporta un saldo anual positiu. En total, en un any el creixement és de +10.163 afiliacions amb una taxa de variació del +1.93%.

Quant a la contractació ve marcada un cop més per l’elevada segmentació: el 83’72% de les noves ocupacions generades al mes d’octubre són temporals. Pel que fa al seu dinamisme, el nombre de contractes s’eleva en un any en 1.341 (+3,18%). La millora anual de la contractació es produeix sobretot en la temporal +1.732 (+5%); i baixa la indefinida amb -391 contractacions; (-5,24%).

Per José Luis García, Secretari General de CCOO de les Illes Balears "en una economia estacional, basada en el turisme de sol i platja, en iniciar-se la temporada baixa es produeixen els augments de l'atur i la disminució en les afiliacions a la Seguretat Social que s'observen en les dades publicades avui pel ministeri".

Si a més de l'estacionalitat, unim la saturació del nostre model turístic, es fa urgent un canvi d'aquest model en el qual s'ampliï el turisme durant la temporada baixa per exemple atraient turistes per a realitzar rutes culturals, congressos, etc.

També cal potenciar nous sectors com el nàutic o les energies renovables com a sectors generadors de llocs de treball de tot l'any.

Des de CCOO, plantegem la necessitat de tenir unes illes sostenibles des del punt de vista social, laboral i mediambiental a través de la cerca de nous jaciments d'ocupació i de la transformació del model turístic en un turisme de tot l'any i no sols en turisme de masses a l'estiu.
 

El model productiu ha tocat sostre pel que fa l'ocupació

dimarts 5 de novembre de 2019

Àrees temàtiques relacionades

Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular de Mallorca