Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

dijous 24 de octubre de 2019

Solament amb un lloc de feina les persones treballadores no surten de la pobresa

  • Valoració dades EPA III Trimestre de 2019

CCOO exigeix la creació d'un parc d'habitatge públic que permeti a la classe treballadora amb salaris més baixos sortir de la pobresa.

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació

Segons les dades EPA fetes públiques avui per l"Institut Nacional d"Estadística, al tercer trimestre de l"any 2019 la taxa d’atur se situa en el 8,18%, de manera que la xifra de desocupats  se situa en les  +55.200   persones.

Per comparació al mateix període de l’any 2018, el nombre de persones aturades ha pujat en  7.300 persones (+15,13%), mentre que la variació trimestral, amb 24.700 aturats menys, ha estat del -30,88%.

Pel que fa a la població ocupada dismunieix en termes interanuals -1.900 persones (-0,31%) i en referència al trimestre anterior +41.000 (+7,08%). En total el nombre d’ocupats ascendeix a 619.700 persones.

La Població activa es situa en 674.900 persones amb una variació interanual de +5.300 (+0,80) i intertrimestral de +16.300 (+2,48)

Les dades publicades avui en l'Enquesta de Població Activa assenyalen que el tercer trimestre de l’any és positiu per a la creació d’ocupació, ja que hi ha més persones fent feina que al trimestre anterior. En aquesta època de l'any és quan més llocs de treball es generen per a donar resposta a la demanda de mà d'obra intensiva que genera el turisme de sol i platja.

No obstant això, si comparam les dades amb les de l’any passat trobam que hi ha un augment de la taxa de desocupació com a conseqüència de la saturació del nostre mercat de feina.


En opinió de CCOO, a Balears tenim un model econòmic assentat en activitats poc productives que basen el seu negoci en l'ús i abús de la temporalitat i la precarietat, i és urgent fer un canvi d'aquest model perquè la classe treballadora pugui tenir treball estable i de tot l'any.

Segons la Secretaria d’Ocupació i Formació, s’observa una creació d'ocupació en activitats estacionals com són l'hoteleria i el comerç que al costat de l'elevat preu de l’habitatge fan que tenir un lloc de treball no permeti sortir de la pobresa a molts dels nostres treballadors i treballadores. Tal com se mostra al VIII informe FOESSA, més del 27% de la població balear es veu afectada per la gran dificultat d’accés a un habitatge digne.

Des de CCOO, exigim la revisió del nostre model econòmic per a obrir-lo a nous sectors que puguin crear llocs de treball de qualitat amb salaris dignes, i la creació d'un parc d'habitatge públic que permeti l'accés a un habitatge a la classe treballadora amb salaris més baixos i així poder sortir de la pobresa en la qual molts d’ells es troben.
 

Solament amb un lloc de feina les persones treballadores no surten de la pobresa

dijous 24 de octubre de 2019

Àrees temàtiques relacionades

Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular de Mallorca