Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

dimarts 3 de setembre de 2019

PER CCOO, ÉS URGENT CONVOCAR LA MESA DE DIÀLEG SOCIAL

És urgent convocar la mesa de Diàleg Social per posar fi a la temporalitat que caracteritza la nostra economia; economia que es pot veure seriosament afectada amb la nova situació en la qual els vents de cua han deixat de bufar, i fan que es produeixi aquesta ralentització que començam a percebre.

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació, CCOO Illes Balears

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació, CCOO Illes Balears

Segons les dades publicades avui pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el nombre mitjà d"afiliacions a la Seguretat Social del mes d"agost és de 589.020 persones. Per comparació al mes d"agost de l’any 2018, el nombre d’afiliacions puja un +2,19% i en total s’eleva en 12.606 persones registrades. L’increment interanual del nombre d’afiliacions observat aquest mes d’agost  consolida novament l’ocupació estacional balear, accentuant-se així un dels trets més preocupants del mercat laboral illenc. En comparació al mes de juliol l’evolució de l’afiliació observa una disminució de -0,50 %, -2.947 en termes absoluts.

Respecte a l’atur, en el mes d’agost, les Illes Balears registra 38.841 aturats a les oficines d’ocupació. Per comparació a les dades d’ara fa un any, l’atur registrat ha augmentat en +214  persones, en termes relatius la pujada, és del +0’55%, quant a l’evolució mensual, tenim un augment de +1.336 persones aturades (+3,56%).

El total de les contraccions fetes al mes d’agost ha estat de 39.040 de les quals 32.624 (83,57%) son temporals i, tant sols 6.416 (+16,43%) contractes son indefinits (incloent els treballadors fitxes-discontinus).

Si comparam les xifres publicades avui pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social amb les de l’any passat, observam que hi ha un augment de 214 persones en situació de desocupació i una disminució la contractació del 4’30%. Amb aquestes dades pensam que la nostra economia està saturada i no pot generar més llocs de feina depenents exclusivament del sector turístic.

Per CCOO, l'economia  de les Illes Balears es comporta com un jo-jo que repeteix cíclicament el seu recorregut de tal manera que, quan es troba al punt més alt és en plena temporada turística i quan comença a descendir és en el moment en què l'economia illenca es comença a alentir pel descens del nombre de visitants, fins a arribar al sòl en la temporada baixa. En aquest moment, el jo-jo del turisme balear comença a descendir i, per això, l'economia es refreda i es produeixen els augments en la desocupació i la disminució en la contractació.

Consideram que cal sortir d'aquest cercle viciós que no permet el desenvolupament d'una economia desestacionalitzada i atemporal, mantenint l'activitat turística durant tot l'any d'una forma més diversificada, i és urgent buscar altres jaciments d'ocupació que generin ocupació durant tot l'any.

Per CCOO és urgent convocar la mesa de Diàleg Social per posar fi a la temporalitat que caracteritza la nostra economia; economia que es pot veure seriosament afectada amb la nova situació en la qual els vents de cua han deixat de bufar i fan que es produeixi aquesta ralentització que començam a percebre.

 

PER CCOO, ÉS URGENT CONVOCAR LA MESA DE DIÀLEG SOCIAL

dimarts 3 de setembre de 2019

Àrees temàtiques relacionades

Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular de Mallorca