Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

dimarts 4 de juny de 2019

PER A CCOO, EL MODEL TURÍSTIC DE SOL I PLATJA MOSTRA SÍMPTOMES D’ESGOTAMENT

Ara que s'inicia la nova legislatura, per a CCOO és un bon moment per a reflexionar sobre el nostre model de creixement, ja que quantitativament el model turístic ha tocat sostre i cal centrar-se en nous nínxols d'ocupació i en la vigilància de la qualitat de les ocupacions actuals.

Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, al mes de maig l’atur registrat es xifra en 38.897 aturats. Respecte al mes d’abril la desocupació baixa un -13,04% (-5.833) i per comparació amb el maig del 2018 el descens se situa en el -0,44% amb una davallada de -171 aturats.
 
Per sectors, l’atur disminueix, en nombres absoluts, a Agricultura (-51), a Indústria (-57), a  Serveis (-5.631),  i Sense Ocupació Anterior (-159); mentre que augmenta a Construcció (+65).
 
En el cas de les afiliacions a la Seguretat Social les Illes Balears compten amb una mitjana mensual de 557.469 afiliacions, de manera que la taxa de variació anual se situa en el +2.31%. En nombres absoluts la pujada anual en el nombre d’afiliacions ha estat de +12.601. Pel que fa a l’evolució mensual es registren un total de +52.528 afiliacions més, una xifra que resulta en una taxa de variació del +10,40%.
 
La conjuntura laboral es completa amb les dades de contractació registrada. Segons les dades del Ministeri, al llarg del mes de maig s’han registrat a les Illes un total de 68.672 contractes, dels quals el 83,46% són temporals i només el 16,54% són indefinits.
 
Respecte al mes de maig de l’any 2018 la variació del nombre de contractes és  negativa (-5.351; -7’23%) disminueix la contractació temporal (-6,43%; -3.936), i la contractació indefinida també disminueix (-1.415; -11,08%). Respecte al mes d’abril la contractació inestable creix molt més (+11.685) que la indefinida (+1.242) tot i que aquesta darrera categoria inclou els treballadors fixos discontinus.
 
Com en tots els mesos de maig, en els quals la temporada turística ja està en marxa en totes les illes de la nostra comunitat autònoma, les xifres d'atur i d'afiliació a la Seguretat Social són positives.

Per a CCOO, la nostra economia contínua ancorada en el turisme de sol i platja que fa que en aquestes dates, totes les activitats relacionades amb ell estiguin en ple funcionament i per tant, demandant mà d'obra; una mà d'obra que només és necessària durant la temporada i que accedeix a llocs de treball estacionals i precaris; una mà d'obra intensiva disposada a treballar fins i tot els dies de descans obligatoris amb la condició de guanyar els suficients diners que els permeti viure durant l'època de desocupació perquè no hi ha activitat turística intensa.

En opinió de la secretària d'Ocupació i Formació, cal seguir amb la vigilància del mercat de treball illenc no perquè només els números siguin positius quant a reducció de la desocupació, sinó perquè la qualitat de la contractació que es genera sigui cada vegada major, a l'ésser una contractació indefinida de tot l'any. A més, els treballadors i les treballadores han de guanyar salaris dignes pel que ja és el moment que les empreses deixin de basar la seva productivitat en la baixada de salaris i reparteixin beneficis, i inverteixin en la formació dels seus empleats i en tecnologia.
 
Ara que se inicia la nova legislatura, per a CCOO és un bon moment per a reflexionar sobre el nostre model de creixement, ja que quantitativament el model turístic ha tocat sostre i cal centrar-se en nous nínxols d'ocupació i en la vigilància de la qualitat de les ocupacions actuals.

PER A CCOO, EL MODEL TURÍSTIC DE SOL I PLATJA MOSTRA SÍMPTOMES D’ESGOTAMENT

dimarts 4 de juny de 2019