Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

dijous 3 de gener de 2019

Malgrat les dades positives d’atur, la contractació és temporal i fins i tot a jornada parcial

  • Valoració de les dades d'atur i afiliació a la seguretat social del mes de desembre de 2018.

Des de CCOO, volem assenyalar que la contractació d’aquest període no dóna estabilitat als treballadors i treballadores de les nostres illes, ni contribueix a posar fi a la desigualtat.

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació.

Yolanda Calvo, Secretària d'Ocupació i Formació.

Segons les dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, el 2018 acaba amb un total de 59.878 aturats registrats a les Balears. Respecte al mes de novembre la desocupació puja un +0,01% (+6) i per comparació amb el desembre del 2017 el descens se situa en el -5,51% amb una davallada de -3.491 aturats.
 
Per sectors, l’atur augmenta, en nombres absoluts, a Agricultura (+25), a Indústria (+91), a Construcció (+199),  i Sense Ocupació Anterior (+23); mentre que disminueix a Serveis (-332).
 
Pel que fa a les dades d’afiliació a la Seguretat Social, la mitjana mensual se situa ara en les 426.860 altes, una xifra que baixa per comparació al mes de novembre en un -3,54% (-15.654) tot i elevar-se en termes anuals en un +3,16% (+13.090), de manera que el nombre actual d’afiliacions supera el d’anys anteriors.
 
D’altra banda, es confirma que les millores dels darrers anys estan, un cop més, lligades a la precarietat. Segons les dades publicades avui, a les Illes s’han registrat en el darrer mes un total de 22.578 contractes dels quals tan sols un 15.85% són indefinits. A més, encara que en termes anuals la contractació indefinida es recupera de manera molt minsa (+76), la temporalitat continua sent la més dinàmica, protagonitzant el 84.15% de la contractació.
 
Per CCOO, malgrat hi ha 3.491 persones menys en situació d’atur en relació al mes de desembre de l’any passat, degut a la contractació de la campanya de Nadal, 59.878 persones en situació de desocupació és un nombre massa elevat per les nostres illes.
 
Aquesta contractació es realitza als sectors del comerç i la restauració i per això hi ha una disminució de  332 persones. Així, al comerç la contractació, encara que és temporal, s’està fent amb contractes de més llarga durada que al sector de la restauració on els contractes són de molt curta durada, fins i tot inferiors a 7 dies i per hores, malgrat que després es facin més hores de feina que les acordades.
 
També volem insistir en l’elevat nombre de treballadores i treballadors fixos-discontinus que, ara per ara, es troben sense activitat, però que no apareixen a les xifres d’aturats encara que estan cobrant les prestacions a les quals els dóna dret el seu tipus de contracte perquè haurien de tenir feina tot l’any, per tal de poder mantenir un nivell d’ingressos i de cotització a la Seguretat Social constant.
 
Des de CCOO exigim el manteniment dels llocs de feina durant tot l’any perquè els treballadors i les treballadores puguin continuar amb el seu ritme de vida i el compliment dels drets laborals per posar fi d’una vegada per totes a la precarietat laboral que ens envolta.

Malgrat les dades positives d’atur, la contractació és temporal i fins i tot a jornada parcial

dijous 3 de gener de 2019

Àrees temàtiques relacionades

Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular de Mallorca