Comissions Obreres de les Illes Balears

Comissions Obreres de les Illes Balears
10 Propostes Gir Social

divendres 6 de març de 2015

A les Balears les dones concentren el 76,5% dels treballs assalariats a temps parcial

  • 8 de març, Dia Internacional de la Dona
  • Manifestació a Palma el diumenge 8, a les 12 h des de la plaça de Cort

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, CCOO de les Illes Balears ha elaborat un informe sobre la situació de les dones en el mercat de treball. En l'estudi es destaca que les dones concentren el 76,5% dels treballs assalariats a jornada parcial, un percentatge que s'incrementa respecte a l'any 2013 en 7 punts.

Eva Cerdeiriña, secretària de Política Social i Igualtat.

Eva Cerdeiriña, secretària de Política Social i Igualtat.

Les dones pateixen una taxa de parcialitat del 23,2% enfront de la taxa masculina del 7%. La bretxa de gènere en la taxa de parcialitat és de 16,1 punts percentuals. Una bretxa que s'incrementa fins als 21 punts si comparam la taxa de parcialitat en l'ocupació temporal entre ambdós sexes.

L’estudi reflecteix que al llarg del 2014 s'han registrat un total de 179.749 contractes subscrits per dones, xifra que representa el 46,1% del total de contractes acumulats al llarg de l'últim any. D'aquest total de contractes, tan sols el 4,1% (7.414) han estat indefinits a temps complet. També ressalta que el 86,8% de la contractació ha estat de caràcter temporal, i a més de cada 100 contractes, 97 han estat en el sector serveis. Novament les desigualtats entre home i dona s’observen sobretot en la parcialitat: entre les dones: la parcialitat ha caracteritzat el 45% dels contractes, 15,2 punts percentuals més que en el cas dels homes. Les dones han signat el 56,4% dels contractes a temps parcial de l'any 2014.

Segons posa de relleu l’informe, la mitjana de dones ocupades ha estat de 225.900, la majoria de les quals (36,9%) tenen estudis superiors, un 28,2% amb estudis secundaris de segona etapa (una xifra gairebé idèntica amb estudis secundaris de primera etapa) i tan sols el 6,9% té educació primària o inferior. Són xifres coincidents amb el que s'ha exposat en diferents estudis: la major formació de les dones en comparació amb els homes. Amb tot, emperò, les dones continuen sense accedir al mercat de treball en condicions de plena igualtat d’oportunitats.

En aquest 8 de març del 2015, CCOO Illes Balears no sols denuncia les discriminacions que les dones pateixen en el mercat laboral, sinó que també reivindica una millora de les polítiques públiques que incideixin en una major qualitat de vida. En aquest sentit, la secretària d’Igualtat i Política social, Eva Cerdeiriña, assenyala que cal “exigir recursos per al desplegament integral de la Llei de dependència o el restabliment del pressupost destinat a l'educació de 0 a 3 anys”, mesures que correspon prendre als poders públics amb la finalitat que les tasques de cura i atenció de les persones dependents no recaiguin exclusivament sobre les famílies i, dins aquestes, sobre les dones, “amb el propòsit que les dones puguem incorporar-nos en termes d'igualtat a l'espai públic i al món del treball, i aconseguim majors quotes de participació i representació en tots els ordres”, sosté.

Així mateix, Cerdeiriña considera “imprescindible” que s’incorpori la transversalitat de gènere a la negociació col·lectiva “negociant mesures i plans d'igualtat que millorin l'accés a l'ocupació, la formació, la promoció, l'eliminació de la segregació laboral i la discriminació salarial de les dones”, afirma.

A les Balears les dones concentren el 76,5% dels treballs assalariats a temps parcial

divendres 6 de març de 2015

Documents relacionats

Informe complet "Les dones i el mercat laboral balear, 2014"

Àrees temàtiques relacionades

Informació - Notícies
Coneix CCOO - Unió Insular de Menorca - Actualitat
Coneix CCOO - Unió Insular d'Eivissa i Formentera - Actualitat